Australasian Fuut

Afbeeldingsbron

De Australasian Fuut (Tachybaptus novaehollandiae) is een kleine watervogel die overal voorkomt Australië en vele eilanden in de Stille Oceaan en woont nu ook in Nieuw-Zeeland waar het zelf werd geïntroduceerd.

De Australasian Fuut is een van de kleinste leden van de fuutfamilie: Podicipedidae.



Australaziatische Fuuts zijn ook bekend onder andere veel voorkomende namen: Dwergfuut, Roodhalsfuut, Zwartkeel Dabchick, Zwartkeelduiker of Witbuikduiker.



Kenmerken Australasian Fuut

De Australaziatische fuut is een eendachtige vogel met een lengte tussen de 25 en 27 centimeter (9,9 - 10,6 inch). Mannetjes zijn meestal iets groter met een langere snavel.

moutese en poedelmix

De Australasian Fuut heeft twee verschillende verenkleedfasen. Het verenkleed bij zowel mannen als vrouwen verandert afhankelijk van of het broedseizoen of niet-broedseizoen is. Hun niet-broedkleed is donkerbruin tot grijs bovenaan, inclusief de kop, en zilvergrijs onderaan. Aan de basis van de snavel bevindt zich een wit ovaal stuk blote huid.



Tijdens het broedseizoen worden hun hoofden glanzend zwart en ontwikkelen ze een opvallende rijke kastanjekleurige gezichtsstreep die zich uitstrekt van de basis van hun nek tot net achter het oog. De witte ovale vlek aan de basis van hun snavel wordt bleekgeel en wordt duidelijker.

zijn er witte duitse herders

Australasian Futen hebben gele ogen, donkergroene / grijze voeten, een kleine witte staart en zwarte biljetten met een witte punt. Ze ruches vaak hun veren om ze een afgerond uiterlijk te geven.

Australasian Fuut Habitat

De Australasian Fuut komt voor in een verscheidenheid aan waterrijke omgevingen, waaronder zoetwatervijvers, zoetwatermeren, boerderijdammen, langzaam stromende rivieren en kleine waterwegen. Het is een slechte vlieger en heeft de neiging om op het water te blijven, zich voor veiligheid verschuilen tussen planten en vegetatie.



Australasian fuutdieet

Het dieet van de Australaziatische fuut omvat kleine vissen, met name rivierkreeften, waterinsecten en andere waterdieren zoals kreeftachtigen en vijverslakken. Futen vangen hun prooi tijdens diepe onderwaterduiken en nemen hun prooi soms mee naar de oppervlakte van het water om te eten. Futen kunnen bij het zoeken naar voedsel tot een diepte van meer dan 3 meter duiken. Het voedt zich voornamelijk bij zonsopgang en zonsondergang.

Australasian Fuut Gedrag

Australaziatische Futen zijn schuwe vogels en uitstekende zwemmers en wanneer ze worden benaderd, zullen ze met een snelle duik onder water verdwijnen en onder water wegzwemmen.

Deze kleine watervogels zijn vrij luidruchtig tijdens het broedseizoen en verdedigen hun territorium tegen rivaliserende vogels. Deze fuutsoort produceert een hard, snel metaalachtig giechelend geluid, dat bij bedreiging hoger en harder wordt.

Australasian fuut reproductie

Het broedseizoen vindt plaats van januari tot april in de noordelijke regio's en van september tot januari in de zuidelijke regio's.

pitbull gemengd met een rottweiler

De Australaziatische fuut kan in één seizoen drie opeenvolgende broedsels kuikens produceren. Nesten zijn over het algemeen een drijvende heuvel van waterplanten die is vastgemaakt aan een ondergedompeld riet of een tak die een watermassa omgeeft.

rode neus pitbulls

Het vrouwtje legt 4 - 7 lichtblauwe eieren in het nest en wordt door beide ouders ongeveer 21 dagen bebroed. Eieren worden donkerbruin tijdens de incubatieperiode.

Bij het uitkomen kunnen de gestreepte, donzige kuikens onmiddellijk zwemmen. Jonge futen zijn grijs / zwart van kleur met een kastanjebruine vlek op de kruin en witte strepen langs de zijkanten van het hoofd, nek en rug. Kuikens worden vanaf de geboorte door beide ouders verzorgd. De kuikens blijven na het uitvliegen nog enige tijd bij hun ouders, maar worden verdreven als de ouders weer gaan broeden. Het fokken gebeurt onder goede omstandigheden.

De levensduur van de Australaziatische fuut kan oplopen tot 11 - 12 jaar.


Staat van instandhouding van de Australasian Fuut

De Australasian Fuut wordt door de IUCN geclassificeerd als ‘Minste zorg’.