Banteng foto's en feiten

StierDe banteng (Bos javanicus) is een os die qua grootte en verhouding vergelijkbaar is met huisvee, maar met een kleinere kop en een slankere nek. Volwassen banteng staan ​​61 'tot 65' (1,55 tot 1,65 meter) op de schouder en wegen 1.300 tot 1.800 pond (600 tot 800 kilogram). Zowel mannelijke als vrouwelijke banteng hebben witte staarten, kousen, oorbosjes, snuiten en vlekken boven hun ogen. De kleur van hun hoorns varieert van helder wit tot bruin met zeer donkere punten.

Stieren zijn zwart of donkerbruin op de vervaldag, hoewel ze worden geboren in een lichtere tint roodachtig bruin. Hun hoorns, die op de eindvervaldag 24 tot 30 inch (60 tot 75 centimeter) lang zijn, zijn horizontaal bij de schedel en buigen naar boven naar verticaal terwijl ze groeien. Wat de stier zo buitengewoon doet lijken, is de hoornachtige vlek op het voorhoofd die lijkt samen te komen met de twee hoorns, waardoor het uiterlijk ontstaat van een stereotiepe Viking-hoofdtooi.

StierDe koe is lichter bruin met een donkerbruine streep langs haar rand. Haar veel kleinere hoorns komen onder een hogere hoek uit de schedel zonder de hoornachtige vlek ertussen, buigen slechts een klein beetje naar buiten en draaien dan naar binnen aan de uiteinden terwijl ze volwassen wordt, alsof ze een aureool vormen.

Banteng is, net als alle ossen, herbivoor en voedt zich met grassen, fruit, bamboe en bladeren die in de met gras begroeide bossen of prairies worden aangetroffen. In het wild leven banteng in kleine kuddes van twee tot veertig koeien en één stier. Reproductieve kuddes worden meestal gedomineerd door een ervaren koe. Afgewezen stieren leven vaak samen in kuddes van uitsluitend mannelijke kuddes.

De levenscyclus van de banteng verloopt in een rustig tempo dat past bij zo'n volgzaam wezen. De draagtijd is 265 dagen. Kalveren worden gespeend na ongeveer zes tot negen maanden, en geslachtsrijpheid vindt plaats op de leeftijd van twee tot drie jaar, waarbij huisdieren sneller rijpen dan wilde dieren. Wilde banteng heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer elf jaar, terwijl gedomesticeerde banteng ruim twintig jaar kan leven.

Inheems in Zuidoost-Azië, met name Java, Borneo, Bali, Myanmar, Thailand, Laos, Vietnam en Cambodja (het is het nationale dier van Cambodja), bijna alle resterende banteng, ongeveer anderhalf miljoen, zijn gedomesticeerde werkdieren of vee in hun geboortestreek. Slechts een paar duizend leven in wilde kuddes in hun oorspronkelijke habitat. Hiervan wordt de ondersoort Birma Banteng (B. j. Birmanicus) geclassificeerd als ernstig bedreigd. Honderden stieren en koeien die alle drie de ondersoorten vertegenwoordigen, worden beschermd in natuurreservaten over de hele wereld. Behalve de mensheid zijn hun belangrijkste roofdieren de dhole , en in mindere mate tijgers.

En dan is er de Australische banteng. Twintig stuks banteng-vee werden in 1849 naar Australië gebracht om vlees te leveren voor een nieuw opgerichte Britse militaire buitenpost in het Northern Territory. Slechts een jaar later werd de buitenpost verlaten en werden de banteng vrijgelaten in het wild. In de daaropvolgende honderdzeventig jaar groeide deze wilde populatie tot misschien wel vijftienduizend op het schiereiland Cobourg, en werd het een favoriete trofee van jagers van over de hele wereld en tevens een voedselbron voor de lokale bevolking.

Tegenwoordig draait er veel debat rond de Australische banteng. Moeten ze worden uitgeroeid om het milieu terug te laten keren naar zijn natuurlijke staat? Moeten ze opnieuw worden ingevoerd in de Zuidoost-Aziatische kuddes om de bedreigde inheemse kuddes te vergroten? Moeten ze op hun plaats blijven en geaccepteerd worden als een gunstig element van het huidige regionale ecosysteem? Meer onderzoek en monitoring zijn nodig om de biologische, ecologische en economische risico's en voordelen van de verschillende voorstellen die worden overwogen te bepalen.

Er wordt aangenomen dat de banteng oorspronkelijk afstamt van huisvee. Eeuwenlang hebben ze de grens tussen huiselijk en wild overschreden en opnieuw gekruist. Zowel de binnenlandse als de wilde populaties spelen een belangrijke economische en ecologische rol in hun regio.

Foto van de Banteng-koe door Aaron Logan , gelicentieerd onder Attribution share-a-like
Afbeelding van de Banteng door Πβ, onder licentie Attribution share-a-like
Welke dierentuinen hebben ze?
Zoölogisch park van Saint Louis (Verenigde Staten)

De Banteng, tembadau staat vermeld als bedreigd (EN), en wordt geacht met uitsterven te worden bedreigd in het wild, op de IUCN Red List of Threatened Species

Landen
Brunei , Birma , Cambodja , India , Indonesië , Laos , Maleisië , Thailand en Vietnam
Stierenhabitats
Droge savanne , Woud , Savanne en Subtropisch / tropisch droog bos
Enkele feiten over de
Stier

Volwassen gewicht : 700 kg (1540 lbs)



Maximale levensduur : 27 jaar



Border Collie Australian Cattle Dog-mix

Vrouwelijke rijpheid: 730 dagen

Draagtijd: 295 dagen



blauwe jas duitse herder

Spenen: 304 dagen

Worpgrootte: 1

Nesten per jaar: 1



Bron: Een leeftijd , gelicentieerd onder DC

blauwe en rode pitbull-mix

Meer dieren beginnend met B