Gorilla's

Afbeeldingsbron

Mensapen inclusief gorilla's, Orang-oetans en Chimpansees behoren tot de orde ‘Primaten’ die ook mensen omvat. Gorilla's zijn de grootste van de 'primaten' en zijn onderverdeeld in vijf ondersoorten: Westelijke laaglandgorilla's , Oostelijke laaglandgorilla's , Berggorilla's , Cross River Gorilla's en Bwindi Gorilla's. Alle vijf ondersoorten behoren tot de familie ‘Pongidae’. Elke ondersoort heeft zijn eigen classificatie:

Westelijke laaglandgorilla - ‘Gorilla gorilla gorilla’



Oostelijke laaglandgorilla - ‘Gorilla gorilla graueri’



Berggorilla - ‘Gorilla gorilla beringei’

Cross River Gorilla - ‘Gorilla gorilla diehli’



Bwindi Gorilla - nog geen wetenschappelijke naam.

Zowel de Cross River Gorilla als de Bwindi Gorilla zijn recentere classificaties van Gorilla-ondersoorten.

Steek de riviergorilla over

DeSteek de riviergorilla over(Gorilla gorilla diehli) leeft in vijf kleine habitats in een gebied op de grens van Nigeria en Kameroen. De Cross River Gorilla werd in het jaar 2000 geclassificeerd als een aparte ondersoort. De populatie van de Cross River Gorilla bestaat uit slechts ongeveer 150 individuen waarvan wordt aangenomen dat ze in het wild leven in verschillende populaties die zijn geïsoleerd door landbouwgronden. De dichtstbijzijnde populatie van de westelijke laaglandgorilla is ongeveer 250 kilometer verderop. Zowel het verlies van leefgebied als de toegenomen populariteit van bushmeat hebben sterk bijgedragen aan de achteruitgang van de Cross River Gorilla. Ze worden gecategoriseerd als ernstig bedreigd door de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten van 2006.



lab mastiff mix puppy's te koop

Bwindi Gorilla

DeBwindi Gorilla(die nog geen wetenschappelijke naam heeft gekregen) woont in de zuidwestelijke hoek van Oeganda en heeft ook een kleine populatie met ongeveer 350 individuen die in het wild leven. Er zijn geen Bwindi-gorilla's in gevangenschap. Bwindi-gorilla's zijn een ondersoort van de berggorilla (Gorilla beringei beringei)) die wordt aangetroffen in de regenwouden van het ondoordringbare woud van Bwindi en omvat ongeveer de helft van de met uitsterven bedreigde wereldbevolking van ongeveer 650 berggorilla's. Het nabijgelegen Virunga Volcanoes Conservation Area, bewoond door de resterende 300 berggorilla's, maakt van Bwindi het enige bos in Afrika waarin deze twee mensapen samen voorkomen.

Het dieet van Bwindi-gorilla's is wat hoger in fruit dan dat van de Virunga-populatie en de Bwindi-gorilla's klimmen eerder in bomen om zich te voeden met bladeren, fruit en epifyten (een plant, zoals een tropische orchidee of een hertshoornvaren, die op een andere groeit). plant en is ervan afhankelijk voor ondersteuning maar niet voor voedsel). In sommige maanden van het jaar lijkt het Bwindi-gorilladieet sterk op dat van Bwindi-chimpansees.

Bwindi-gorilla's bouwen hun nesten veel vaker in bomen, bijna altijd in Echizogwa, een kleine understory-boom, maar door houthakkers en stropers sterven de gorilla's langzaam uit.

Alle vijf ondersoorten van gorilla's lijken erg op elkaar en hebben slechts kleine verschillen in grootte, kleur en bouw.

hoe ziet een terriër eruit

Gorilla-kenmerken

Gorilla's hebben hele lange armen die zelfs langer zijn dan hun benen. Gorilla's zijn grote dieren, erg sterk en in tegenstelling tot wat men denkt, zijn het geen agressieve dieren maar vredelievende, verlegen vegetariërs.

Gorilla's zijn bedekt met bruin / zwart haar, behalve hun vingers, handpalmen, voetzolen en gezicht.

Gorilla's hebben een erg groot hoofd met een uitpuilend voorhoofd. Ze hebben een kuif bovenop die de ‘sagittale kam’ wordt genoemd, en is groter bij mannelijke gorilla's dan bij vrouwelijke gorilla's. Gorilla's hebben kleine oren en kleine, donkerbruine ogen. Gorilla's hebben geen staart. Volwassen gorilla's hebben 32 tanden, met grote kiezen (platte tanden om op voedsel te kauwen) en grote hoektanden (puntige tanden om bij te bijten), die vooral groot zijn bij de mannelijke gorilla's. Gorilla's hebben elk een unieke neusafdruk, net zoals mensen unieke vingerafdrukken hebben.

Hoewel gorilla's erg op mensen lijken, gebruiken ze niet alleen hun benen om op te lopen. In plaats daarvan lopen ze in wat bekend staat als de ‘knokkelloop’. Door dit te doen, lopen gorilla's met zowel hun lange armen als benen.

Gorilla's rollen hun vingers als een soort vuist in hun handen en oefenen druk uit op de knokkels terwijl ze voortbewegen. Gorilla's zijn erg goed in het klimmen in bomen met hun lange, flexibele ledematen, maar gorilla's kunnen niet zwemmen.

Gorilla-grootte

Mannelijke gorilla's zijn veel groter en zwaarder dan vrouwtjesgorilla's. Mannelijke gorilla's wegen praktisch ongeveer twee keer zo veel als een vrouwelijke gorilla. Bekijk de onderstaande tabel en vergelijk maten.

Gorilla's Hoogte Gewicht Vrouw 4,6 voet (1,4 meter) 200 lb (90 kilogram) Man 5,6 voet (1,7 meter) 400 lb (180 kg)

Gorilla Dieet

Gorilla's zijn voornamelijk herbivoren, maar ze worden ook als alleseters beschouwd. Naast het eten van voornamelijk plantaardig materiaal, vullen ze hun dieet soms aan met mieren en termieten. Gorilla's zoeken overdag voedsel in de bossen. Gorilla's eten bladeren, fruit, zaden, boomschors, bloembollen, tere plantenscheuten en bloemen. Het is bekend dat ze verschillende delen van meer dan 200 verschillende plantensoorten eten. Gorilla's hoeven geen water te drinken, ze halen het vocht dat ze nodig hebben uit het gebladerte dat ze eten. Een gemiddelde volwassen gorilla eet ongeveer 50 kilo voedsel per dag. Door de grote kiezen en de lange hoektanden van de gorilla's kunnen ze harde planten zoals bamboe verpletteren. Laaglandgorilla's voeden zich voornamelijk met fruit, terwijl berggorilla's zich voornamelijk voeden met kruiden, stengels en wortels.

Gorilla Communicatie

Gorilla's zijn over het algemeen rustige dieren, maar ze communiceren met elkaar door middel van veel gecompliceerde geluiden en gebaren. Gorilla's gebruiken ten minste 25 herkende vocalisaties, waaronder gegrom, gebrul, gegrom, gejank, gegrinnik, getoeter, enz. tong, zijwaarts rennen, slaan, opstaan ​​tot een tweebenige houding en waarschijnlijk nog veel meer.

Gorilla Levensduur

Zoals de meeste dieren in gevangenschap, leven gorilla's een veel langer leven. Gorilla's kunnen in gevangenschap een volwassen leeftijd van 50 jaar bereiken, in tegenstelling tot slechts 35 jaar in het wild. Dit komt vooral omdat ze in het wild voor zichzelf moeten zorgen tegen de elementen en menselijke vernietiging, terwijl ze in gevangenschap regelmatig goed worden verzorgd, verzorgd en gevoed en druk bezig zijn.

Gorilla-bereik

Gorilla's leven in de vochtige, tropische regenwouden van Afrika. De Westers en Oosters Gorilla's leven meestal in opnieuw groeiende bossen waar open plekken zijn die gemakkelijk toegang bieden tot lage vegetatie. Berggorilla's leef hoger in de bergen in nevelwouden.

Gorilla-distributie

  • Ondersoorten: Gorilla gorilla gorilla, de Westelijke laaglandgorilla , wordt gevonden op lage hoogte in Kameroen, Centraal-Afrikaanse Republiek, Gabon, Congo en Equatoriaal-Guinea.

  • Ondersoorten: Gorilla gorilla graueri, de Oostelijke laaglandgorilla , wordt gevonden in Oost-Zaïre.

  • Ondersoorten: Gorilla gorilla beringei, de Berggorilla , wordt gevonden op grote hoogte (van 5.400 tot 12.440 voet of 1.650 tot 3.800 meter) in Zaïre, Rwanda en Oeganda.

    pug chihuahua mix honden

Alle vijf ondersoorten van gorilla's worden bedreigd. Gorillapopulaties zijn snel afgenomen en hun geschatte individuele populatietelling is als volgt:

Westelijke laaglandgorilla 110.000 Oostelijke laaglandgorilla 10.500 Berggorilla 650 Cross River Gorilla 150 Bwindi Gorilla 350

Zoals je aan de bovenstaande cijfers kunt zien, is de Cross River Gorilla het meest bedreigd. Er zijn geen Cross River-, Bwindi- of berggorilla's in gevangenschap, wat betekent dat ze uitsluitend vertrouwen op hun natuurlijke wilde habitat. De belangrijkste reden waarom deze drie ondersoorten echter zo klein zijn en ernstig worden bedreigd, is de vernietiging van hun natuurlijke habitats als gevolg van houtkap en uitbreiding van de landbouw. De handel in bushmeat, mogelijk gemaakt door houtkap, is ook een onmiddellijke bedreiging geworden voor de westelijke laaglandgorilla's, met name in Kameroen.