Grotere flamingo

Afbeeldingsbron

Van de zes soorten flamingo's op onze planeet is de grote flamingo (Phoenicopterus roseus) het meest voorkomende en wijdverspreide lid van de flamingofamilie.

De grote flamingo is een gemakkelijk herkenbare, kleurrijke waadvogel en wordt vaak samen met de kleine flamingo aangetroffen in de grote zoutmeren in Afrika.



Deze beroemde roze vogels komen voor in warme, waterrijke streken op veel continenten en komen ook voor in Azië in de kustgebieden van India en Pakistan, Midden-Amerika, Zuid-Amerika, het Caribisch gebied en in Zuid-Europa.



Wanneer flamingo's samenkomen, worden ze een ‘kolonie’ of een ‘stand’ genoemd.

De naaste verwanten van de grote flamingo zijn de Chileense flamingo, de Caribische flamingo en de kleine flamingo. Er zijn geen ondersoorten van de grote flamingo.



Greater Flamingo-kenmerken

De grote flamingo is de grootste flamingosoort en is ongeveer 1,5 meter hoog en weegt tussen de 2 en 4 kilo. De grote flamingo heeft een spanwijdte van tussen de 1,4 en 1,7 meter (4,5 - 5,5 voet). Door zijn grote formaat kan hij in dieper water waden dan de meeste andere flamingo's.

Het verenkleed van de flamingo is roze / wit van kleur, met rode vleugeldekveren en zwarte primaire en secundaire slagpennen. Hun lange, naar beneden gebogen snavel is roze met een zwarte punt en hun lange, dunne poten zijn ook roze. Grote flamingo's hebben eigenaardig gevormde koppen op lange, magere, gebogen halzen met een kenmerkende neerwaartse buiging. Flamingo's hebben gele ogen.

Grotere Flamingo Habitat

Grote flamingo's komen voor in een verscheidenheid aan zoutwaterhabitats, waaronder zout- of alkalische meren, estuaria, ondiepe kustlagunes en slikken. De grote flamingo bewoont zelden zoetwatergebieden, behalve het gebruik van zoetwaterinlaten om te baden en te drinken. Grote flamingo's die buiten de tropen leven, migreren vaak naar warmere klimaten voor de wintermaanden.



Greater Flamingo Dieet

Grote flamingo's zijn alleseters en filtervoeders. Flamingo's voeden zich voornamelijk overdag en gebruiken hun lange benen en zwemvliezen om de bodem van het water op te roeren, waarna ze hun rekeningen ondersteboven door het water vegen. De snavel van een flamingo heeft een filterachtige structuur om voedsel uit het water te verwijderen voordat de vloeistof wordt afgevoerd.

Water wordt aangezogen via de gedeeltelijk geopende snavel. Terwijl het er weer door de tong uit wordt geperst, filtert een rij stekels of lamellen langs de rand van de snavel de smakelijke stukjes erin. Ze voeden zich meestal met hun kop volledig ondergedompeld in het water en kunnen tot 20 seconden zo blijven. Flamingo's pompen hun tong 5 - 6 keer per seconde op en neer en duwen het water uit hun bek.

pitbull boxermix pups foto's

Flamingo's voeden zich ook met weekdieren, plankton, krabben, kleine vissen en insectenlarven. Ook plantaardig materiaal wordt gegeten, waaronder graszaden en scheuten, rottende bladeren en algen.

De roze kleur van de flamingo komt van het dieet van garnalen en andere roze schaaldieren.

Flamingoveren hebben een prachtige roze-roze kleur vanwege de gekleurde materialen die carotenoïden worden genoemd in de kleine garnalen waarmee ze zich voeden. Als ze de garnalen niet eten, worden hun veren bleek. Flamingo's in gevangenschap zijn doorgaans bleker dan wilde soorten, tenzij hun dieet wordt aangevuld. In gevangenschap krijgen ze speciaal voer dat deze natuurlijke pigmenten bevat om ervoor te zorgen dat hun veren gekleurd worden.

Groter flamingogedrag

Grote flamingo's zijn kuddedieren en leven samen in zwermen of dichte kolonies die tussen de 10 en 12 vogels tellen, zoals die op de Galapagos-eilanden tot meer dan 20.000 vogels op de Afrikaanse zoutmeren. In uitzonderlijke gevallen zijn tot 200.000 paren waargenomen. Deze grote kuddes geven hen veiligheid in aantal. De koppels blijven dicht opeengepakt en individuen worden door de andere kuddeleden beschermd tegen roofdieren terwijl ze tijdens het voeren hun hoofd in de modder houden.

Grote flamingo's zijn vocale vogels en houden contact met elkaar door een diep toetergeluid te produceren, vergelijkbaar met een gans. Ze roepen luid tijdens de verkering, maar ze hebben een stillere oproep tijdens het eten.

Deze prachtige roze kustvogels zijn verrassend goede zwemmers, maar hebben de neiging om te gedijen op de ondiepe wadplaten en lagunes. Grote flamingo's zijn een opmerkelijk gezicht tijdens de vlucht met hun lange, dunne nek voor zich uitgestrekt en hun lange benen achter hen uitgestrekt. Zwermen vormen tijdens het vliegen lange, hangende lijnen of onregelmatige vormen.

Flamingo's worden vaak gezien terwijl ze op één been staan. Deze houding zou het verborgen been tussen hun veren warm houden. Op zeer warme dagen kunnen flamingo's op beide benen staan.

Grote flamingo's zijn geen territoriale vogels, maar zullen hun nesten tijdens het broedseizoen verdedigen. Grote flamingo's hebben weinig natuurlijke vijanden, maar hun eieren en kuikens worden belaagd door andere vogels, waaronder de Maraboe-ooievaar.

Grotere Flamingo-reproductie

Grote flamingo's bouwen hun nesten in paren. Nesten zijn gemaakt van verharde modder met een ondiepe verdieping in de top, hoewel een kleine stapel stenen en puin, bekleed met gras, twijgen en veren, wordt gebruikt als er geen modder beschikbaar is. Een van de twee staat over de nestplaats en sleept modder tussen zijn zwemvliezen met zijn gebogen snavel. De modder wordt vervolgens op zijn plaats gedrukt met de snavel en de voeten. Het nest van elk paar paren bevindt zich ongeveer 1,5 meter (4,9 voet) van naburige nesten, zodat het kuiken veilig blijft voor andere broedparen.

Flamingo's broeden in april en mei terwijl ze zich in groepen verzamelen op het uitgestrekte, warme, waterrijke wad. Flamingo's zijn monogaam, wat betekent dat paren voor het leven bij elkaar blijven. Aan het begin van het broedseizoen voeren flamingo's spectaculaire groepsshows uit van gesynchroniseerd dansen, gladstrijken, nek strekken en toeteren.

Zoals alle soorten flamingo's legt de vrouwelijke grote flamingo een enkel kalkachtig wit ei op een modderheuvel in ondiep water. Het paar paren om de beurt om het enkele ei uit te broeden. Het ei komt na 27 - 31 dagen uit en de ouders helpen het kuiken uit het ei door stukjes van de schaal weg te trekken.

Greater Flamingo Chicks

Flamingokuikens zijn grijs en wit als ze worden geboren en ontwikkelen hun roze kleur pas ongeveer 2 jaar. Het kuiken wordt gedurende ten minste de eerste 3-4 weken volledig gevoed door de ouders die een romige roze vloeistof afscheiden, ‘kropmelk’ genaamd, die afkomstig is van het bovenste spijsverteringskanaal van de ouders. Beide ouders kunnen het kuiken op deze manier voeren en andere flamingo's kunnen fungeren als pleegvoeders.

siberische husky koperrood

De kuikens vluchten na 10 weken uit, maar blijven nog een maand in de crèches. Het kuiken wordt geboren met een rechte snavel die na ongeveer een maand begint te buigen en na twee en een halve maand het voer goed kan filteren. Verbazingwekkend genoeg is de volwassen flamingo in staat om zijn kuiken te lokaliseren van honderden of duizenden andere kuikens door zijn ‘roep’.

Flamingo's zijn volgroeid op 2 jaar en kunnen paren op 3 jaar. De meeste flamingo's zullen pas voor het eerst broeden als ze 5 tot 10 jaar oud zijn. Flamingo's mogen niet broeden als wetlands droog zijn en voedsel schaars is. Sommige jaren wemelt het van het leven in hun voederbaden en is er genoeg voedsel om hun kuikens te voeren. Andere jaren zijn de zwembaden echter bijna leeg. Als gevolg hiervan mogen flamingo's alleen broeden als de omstandigheden precies goed zijn.

De grote flamingo kan in gevangenschap meer dan 60 jaar oud worden. De gemiddelde levensduur in het wild is ongeveer 30 - 40 jaar.


Greater Flamingo Conservation Status

De grote flamingo wordt door de IUCN geclassificeerd als ‘Least Concern’. Hoewel flamingo's talrijk zijn en waarvan wordt aangenomen dat ze in sommige gebieden toenemen, is de grote flamingo kwetsbaar voor veranderingen of verstoring van het relatief beperkte aantal broedplaatsen. Het broedsucces wordt vaak verminderd als gevolg van menselijke verstoring of verlaging van het waterpeil, wat het zoutgehalte van voederplaatsen kan verhogen en zo de voedselbronnen kan aantasten.

Klimaatverandering en de mogelijke effecten ervan op de zeespiegel en regenval kunnen daarom in de toekomst ernstige gevolgen hebben voor broedplaatsen. De Grote Flamingo broedt redelijk goed in gevangenschap en broedpopulaties worden momenteel op verschillende locaties in stand gehouden.